2011. május 17., kedd

Covent garden

A Westminster kerület a kedvencem
Londonban. Egyelőre. :)
Első nekifutásra leltem rá a kedvenc londoni helyemre - ezt már így látatlanban megelőlegezem magamnak, bár tömérdek hangulatos helyszín akad még itt, azt már látom. Londonban az a jó, hogy a legfrekventáltabb nevezetességek zsinórban vagy egy kupacban vannak, általában az egyes zónában.  Így nagyon könnyen elérhető és "letudható" sok nevezetesség, ha siet az ember. Bámelyik metróvonalon érkezünk a belvárosba, ott már érdemes sétálni. Nagyon jó és informatív táblák igazítják el a turistákat, szóval eltévedni gyakorlatilag lehetetlen.

"Fish and chpis" a galamboknak is.
Hangulatos piackép a csarnokban
Szóval a Covent Garden. Eredetileg egy hatalmas fedetlen piactér volt, ami jelenleg is funkcionál, csak már nem eladótérként. Utcai mutatványosok, előadóművészek, zenekarok és énekesek produkálják a placcon magukat az egyre nagyobb számú turistának. Az árusok, üzletek, kávéházak és pubok pedig betelepültek a szépen és korhűen felújított, viktoriánus nagycsarnokba. Elmondhatatlanul hangulatos az egész. Érdemes körbe-körbe sétálni a standok között, ahová beszűrődik a színvonalas utcazene. A mélyebb szintről ínycsiklandozó illatok szállnak felfelé, mert a pubokban folyamatosan szervírozzák a híres "fish and chips"-et, - ami az angolok nemzeti eledelének számít, és ez némi szánakozó mosolyt csak a magamfajta orcájára, a felülmúlhatatlan koreai és magyar konyha után... :)

Igazi angol "cream-tee".
Maga a Covent Garden hangulat átterjed a környező utcákban lévő kicsi vörös téglás házakra is, melyek tipikusan Viktória korabeli benyomást keltenek, a negyed über-divatos volta ellenére is. A piazzán bal sarkában (és valóban, az egész szcéna hordoz némi itáliai jelleget, ami érthető, hiszen olasz építész tervezte, olasz város főterének a mintájára) kissé modern kávézó található. Igen drága, de a felhozatal kompenzálja a luxust: itt ugyanis az általam áhított igazi angol "cream-tea" szettet szervírozzák! Ahogy fizetéshez jutok, ezt mindenképpen szeretném kipróbálni. Nem olcsó kényeztetés, de lucullusi élvezet: finom süteményekkel, pogácsával, vajjal-dzsemmel és édes tejszínnel dúsított ötórai tea a "cream tea".

Szórakoztató, felüdülő órákat lehet eltölteni a Covent Gardenben és a környező szépséges kis utcácskákban sétálgatva. Mondom én, hogy a kedvenc helyem lett. :)



6 megjegyzés:

  1. Szia Mira! Nekem még asztalka sem kellene, hanem a lépcsőn ülnék és onnan hallgatnám az "utcai zenészeket" egész álló nap.
    Tudnod kell, hogy imádtam a Koreai és a Magyar blogodat is, és ezt is imádom! ;) Kívnok neked sok erőt és szerencsét az angliai életedhez! Ha Kínából fogsz majd írni azt is fogom szeretni. :))
    Puszi

    VálaszTörlés
  2. (Nagyon) Kedves, Ismeretlen Wildfell! :)
    Tudod, nagyon "jól jönnél" ide mellém Londonba, a lelkesedéseddel és a végtelenül kedves és jóleső szavaiddal. :) Csodálatos dolog, hogy bár nem ismersz, mégis olvasod (kedveled! :D) a blogjaimat... Igazából Neked, és a Hozzád hasonló emberek miatt írom ezeket a webes naplókat. Nagyon köszönöm, hogy írtál nekem! Megszépítetted a napomat... remélem, megmaradsz nekem, még ha másik kontinensre is kerülök. :)
    Puszi,
    mira

    VálaszTörlés
  3. Óhhh, de szeretem én is az ilyen helyeket!Olyan,még ha csak olvasom is, mintha ott járnék.Szinte hallom a morajlást, a zenét, érzem az illatokat.( és a végén a kis videód megerősít,hogy sikerült jól elképzelnem)...ez most nagyon kell nekem, köszönöm Neked Mira!
    Tejesteát szeretem,tejszínnel is ki fogom próbálni,úgy még finomabb biztosan.

    VálaszTörlés
  4. Bocsánat, de a videódra válaszul muszáj egy kis vidámságot belinkelnem.

    http://www.youtube.com/watch?v=BujoOxjB3b4

    VálaszTörlés
  5. Köszi, Ati, ugyanezt a műsort láttam a Gardenbebn. :) De a klip annyira jó, hogy most újból idemásolom, mert a kommentedben nem volt aktív. :) www.youtube.com/watch?v=BujoOxjB3b4

    VálaszTörlés
  6. @Kati: ilyen helyek - hála az Égieknek - mindenhol vannak. Nekem csak az volt külön öröm, hogy az első nehéz napokban egyből erre vetődtem. Amúgy is kutatom azokat a helyszíneket, ahol nem kell belépődíjat fizetni, így "gazdaságosan" lehet szórakozni az ilyen költséges metropoliszokban is, mint London. Remélem, itt leszokom a kávéról, és áttérek a teára, - s ha már igen, akkor az angol teára, cukor és édesítés nélkül, csak tejszínnel. :) (hogy meg ne botránkoztassam a konvenciózus briteket. :D

    VálaszTörlés