2011. június 12., vasárnap

Vásár, angol módra



Na, ez legalább valami olyan angolszászság, amit érdemes megtartani... a car boot sales az egyik legnagyobb okosság, ami létezik ebben az országban. Nem más ez, mint egy speciális vásár, amit - nevéből adódóan - a kocsik csomagtartójából intéznek az emberek. Minden normális kisváros melletti nagy zöld placcon létezik a car boot sales, minden vasárnap és bank holiday-eken, vagyis hétfőre eső szünnapokon. A mi "falunkban" is megtartják az Úr hetedik napján, és roppant népszerűségnek örvend.

Amíg nem mentem el, én sem tudtam átérezni ennek az egyedi marketnek a hangulatát. De amikor ott van az ember és szájtátva mászkál egy-két órán keresztül, - maga a vásár csak ebédidőig tart nyitva - meglepően  határozottan jól érzi magát. Az árusok jórészt magánemberek, de vannak elvétve kiskereskedők is. Családok települnek ki az autójukkal, és egyesült erővel és lelkesedéssel kínálják a portékáikat. A gyerekek is kiveszik a részüket a bizniszből, hiszen ha el tudják adni megunt játékaikat, ruháikat, jó kis zsebpénzre tehetnek szert. Minden eladó, amire például mi is ráunnánk a háztartásunkban. Játékok, ruhák, könyvek, lakásfelszerelés, dísztárgyak, konyhai eszközök, cipők, kerti kellékek, és amit csak el tudunk képzelni a ház körül... Ami a legjobb benne, hogy fillérekért pennykért lehet hozzájutni alig használt, vagy szinte teljesen új holmikhoz! Itt nem az a cél, hogy meggazdagodjanak az emberek, hanem hogy tisztességes barter-jellegű üzleteket kössenek, valamint - és nem utolsó sorban! - komoly kis hétvégi társasági eseményen vegyenek részt. 

Nem elhanyagolandó a megfelelő ellátmányt biztosító ételes és italos stand a vásár stratégiailag kiemelt pontjain. Kávét, teát és forró csokit lehet itt elsősorban kapni. /Még mindig szokatlan nekem azt látni, hogy tejes konténert raknak ki a poharak mellé, és a teát kizárólag azzal isszák.../ Kiváló sonkás, tojásos, gombás szendvicsek vannak még, és árusítanak apró kolbászkákat, hotdogot és burgert, és egyéb igen ízletes reggeli és délelőtti falatokat. Nincs is jobb időtöltés annál, mint hogy az ember vesz egy nagy pohár édes tejszínes teát, és baconos bucit rágcsálva lesi a színes vásári forgatagot, - benne az elégedett embereket, akik tényleg jó vásárt csinálnak itt minden hétvégén. Mert ez tényleg kizárólag erről szól. 



2 megjegyzés:

  1. Belekóstóltál a jóba igaz? :-)) Meglátod egy életre megfertőz! Nekünk igy a nyári szezonban erről szólnak a hétvégék legtöbbször. Talán ez számomra az egyik legolcsóbb kikapcsolódási és kimozdulási forma. Nem is annyira a vásárlás a lényeg hanem a hangulat. Bár igaz, tetemes mennyiségű "kincset" lehet összeszedni ha rendszeresen kijár az ember.

    VálaszTörlés
  2. Tulajdonképpen nem vettem semmit, csak élveztem a forgatagot. :) A hangulat miatt érdemes leginkább kimenni, bár az ismerőseim folyton áradoznak, milyen jó kis dolgokat szereztek be, potom pénzért. Talán egyszer majd vásárlóként is kipróbálom.

    VálaszTörlés