2011. augusztus 6., szombat

"Global village" Londonban



Hihetetlen, de már megint csak véletlenül tévedtem egy olyan helyre, ami kétségkívül London leghangulatosabb negyede. A neve Camden, és látni kell; nem csak látni: érezni, ízlelni, szagolni, hallani – átélni. Camdemet az útikönyvek nem nagyon fogják forszírozni, mert nem való a finnyás és unalmas turistának, aki csupán a sztereotip, klasszikus „must see” látványosságokra vevő Londonban. Ha eufemizálni akarnánk, azt mondhatnánk, hogy a 60-70’-es évekből visszamaradt hippi és punk nemzedék leszármazottjai élnek itt. Amúgy meg színesbőrűek lakják, arab, afrikai, muzulmán, indiai, indián, török, bengáli, és még egy tucat sokféle etnikum forog itt. Ez teszi olyan elképesztően lüktetővé és élettel telivé az egész körzetet. A történeti hűség kedvéért hozzá kell tenni, hogy az utcákon permanens fű lásd: cannabis, vadkenderillat  szag terjeng; nos, talán ezen okból kifolyólag olyan laza és életigenlő mindenki. 

Ahogy írtam, valóban véletlenül tévedtem ide, de volt szándékomban eljönni. A Regent’s parkon keresztül vezetett a sétám (ami önmagában megér egy plusz bejegyzést). Az út végül belefutott a hangulatos, hajózható londoni csatornák egyikébe, a Regent’s Canal-ba (ami szintén megér egy bejegyzést). A part mentén álló lakóhajók mellett elsétálva jut az ember végül Camdenbe, illetve annak legnagyobb látványosságához, a piachoz (Camden Lock).

LÁTNI KELL. Nem tudok mást írni, a Camden egy totális, euforikus élmény. Az ember fülében dübörög a multikulti zene, a levegőben egymást váltják az egzotikus ételek illatfoszlányai. Ez BIZTOSAN az a hely, ahonnan nem néznek ki, nézhetsz ki úgy, ahogy tetszik, tehetsz, amit akarsz. Itt mindenki mindenkinek a „tesója”, egy csapatként viselkedik ez az ezerféle embermassza, köszönhetően talán az átható cannabis illatnak – de hát a fene bánja. Peace, flower, freedom, happiness, legalább pár órára, ha kérhetnénk. A csatorna mentén a belvárosi áraknál jóval kedvezőbben lehet vásárolni. Mindenképpen ajánlom a központnál a többféle távol-keleti „noodle”-t, amit 3 fontért lehet kapni, és elfogyasztani a vízre nyíló motoros üléses (!!!) teraszok valamelyikén. Egy egész üveg igazi facsart narancslevet 1 fontért adnak, és az idióta turista ajándékok (kulcstartók, mobildíszek és bögrék) is ennyibe kerülnek.

Komoly „déjá vu”-m volt egyébként: a Camden engem Itaewon-ra emlékeztet. Ez egy legkevésbé koreai hely Szöulban, hanem inkább amolyan „global village”.  Akárcsak Camden, ami – eltekintve a milliónyi brit vásárfiától – kicsit sem angol, hanem inkább mindenféle. Így pillanatok alatt lehet asszimilálódni az embernek, és önfeledten jól éreznie magát. Azt hiszem, nekem Camden lenne a megfelelő közeg és miliő, ha már laknom kellene hosszútávon Londonban. 


2 megjegyzés:

  1. Bírom ezeket a "véletlen helyeket".:)Olyan mintha London kézenfogva vezetne, hogy rátalálj ezekre a kis gyöngyszemekre!Valamiért nagyon akarja ez az öreg város, hogy jó benyomást tegyen rád!:)
    Hajózható csatornák és lakóhajók.Ez annyira egzotikusan hangzik számomra!Milyen lehet egy hajón lakni Londonban!:)

    VálaszTörlés
  2. ... és igen, Londonnak, - vagy inkább "greater London-nak" tényleg vannak ilyen helyei. Egy részüket direktben, más részüket véletlenül találom meg. A vízpartnak mindig szerelmese voltam, simán el tudnék élni egy ilyen lakóhajón vagy Temze melletti apartmanban. Egyébként a Temzének közvetve szoros köze van ahhoz, hogy Londont még élhetőnek és élvezhetőnek tartom. :)

    VálaszTörlés