2011. augusztus 28., vasárnap

Notting Hill Carnival - csakazértis



Csak menni kell, bele a közepébe. Nem félni semmitől – mert nincs mit félni, itt azok az emberek vannak, akik csak jól akarják érezni magukat, felhőtlenül... Itt csak át kell adnod magadat a gyomrodban dübörgő zenének, egyszerűen megy magától, mozog a lábad, a karod, mosolyogsz, mint egy üdvözült, és együtt üvöltöd a hullámzó tömeggel a refrént... Fergeteges jókedved van és egyre lazább vagy, kicsit szédülsz is – na jó, lehet, hogy a levegőben töményen terjengő joint szagnak is van ebben része jócskán – de tök mindegy: annyira jó ilyen FELSZABADULTNAK lenni!

Gondolom, minden karnevál ilyen... de ez valami jóval többről szólt... Olyasmi volt benne, hogy „Rohadjatok meg, hoodie-k, hiába akartátok tönkretenni a városunkat, a kedvünket  és a karneválunkat, mi itt vagyunk, mulatunk és élünk, nevetünk és táncolunk és énekelünk – csakazértis!” A pár hete történt tragikus zavargások komolyan veszélyeztették a Notting Hill Carnival sorsát. Kisebb közfelháborodást váltott ki az, hogy esetleg nem lesz megtartva az ünnep. A karibi bevándorlók 1965 óta rendezik meg a helyi nyárvégi karneváljukat, mely azóta Európa leghíresebb és legnagyobb utcai fesztiváljává nőtte ki magát. A jórészt három napos hepaj augusztus utolsó hétvégéjére esik, így az azt követő hétfő „bank holiday”, vagyis fizetett ünnep.

A koreográfia hasonló az egyéb zenés felvonulásokhoz. Hatalmas nyitott platós kamionokon mutatják be magukat és a zenéjüket a térség kisebb közösségei. Őket követik a karneváli díszbe öltözött gyerekek és felnőttek, folyamatos énekkel, tánccal és irtózatos hangzavarral. Végül az egész felvonulás belefut egy óriási utcabálba, több tucat helyszínen és színpadon folytatva a táncot. Londonban ilyenkor szinte egy teljes kerület nagyságú városrész van lezárva. A közelmúltban történt zavargások miatt hatványozott rendőrségi felügyelett mellett zajlott a vigasság. Semmilyen komolyabb atrocitás nem történt. Az az egységes és masszív akarat sugárzott az emberekből, hogy feledve a negatív és bajlós eseményeket, csupán maradéktalanul jól akarják érezni magukat. Erről szólt, szól – és szólni fog mindig a Notting Hill Carnival. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése