2011. augusztus 9., kedd

Zavarognak



Nem éreztem eddig, hogy London veszélyes lenne. Sétáltam este is a turisták által nagy ívben elkerült negyedekben, próbáltam felfedezni a szegényebb kerületeket is. Tudniillik a gettó is azok is szervesen hozzátartoznak Londonhoz. Ott is érdekes, különleges és színes élet zajlik. Az utóbbi napokban túlságosan is, mondhatni - "veszélyesen" zajlik. Tüntetők és rendőrök csaptak és csapnak össze napok óta a brit fővárosban. Jelenleg 6 kerületre terjedt át a rendbontás. A szokásos képeket ontja magából a média: lángoló házak, kifosztott üzletek, felborult és szétzúzott autók. 

Mindig van egy kiváltó ok. Egy valós vagy vélt apropó, egy áldozat vagy balek bűnbak. A csőcselék csak erre vár, ezt használja ki. A 4 gyerekes családapáért zajló, békés(nek induló) demonstráció - akit állítólag jogtalanul véletlenül - lőttek le a rendőrök múlt csütörtökön egy utcai összecsapásban - mostanra már komoly zavargássá nőtte ki magát és gyorsan terjed. London olyan, mint egy felbolydult méhkas. A média a 80'-as évek etnikai összetűzéseit és precedenseit lobogtatja, és valóban van a levegőben egy igen súlyos érzés: a faji problémák mindeddig csak parázsként lapultak egy félig alvó vulkán belsejében, és most szinte kihasználva a tragikus eseményeket, rettentő erővel robbannak ki újból. Hasonszőrű bevándorlóként én magam csodával határosnak tartottam azt, hogy a brit kormány rendet tud tartani ebben a veszélyesen sokféle etnikummal lakott nagyvárosban. A rendőrség keze meg van kötve, mert faji előítéletekkel vádolják őket. A kisemberek aggódnak a gyerekeikért és az otthonaikért, és tehetetlenséggel vádolják a vezetést. (Istenem, mennyire szomorúan ismerős szituáció, akárha mindenütt a nagyvilágban... ) Az bizonyos, hogy az itt élők - legyen az angol vagy emigráns -, az ország vezetése és az egész világ borítékolta azt, hogy egyszer kirobban ez a rasszizmust zászlajára tűző harc. 

Mindebből persze a bűnöző csürhe profitál. A - szemtanúk szerint - 90%-ban fekete bőrű, kapucnit mélyen a szemükbe húzó, 16-22 éves bandatagok. Elérkezett az ő idejük. És zavarognak. Vandálkodnak, erőszakoskodnak, rabolnak és gyújtogatnak. És elérik szép lassan, hogy alattomos rettenet, "fortélyos félelem" kúszik be az emberek bőre alá. Ott, ahol két különböző bőrszínű ember él, sosem lesz béke az olajfák alatt. 


(Képek - forrás: AFP, BBC)




2 megjegyzés:

  1. Remélem mire eljön az én időm és eljutok oda lenyugodnak a kedélyek. Nagyon sajnálom, h az emberekből ilyen rossz dolgok is elő tudnak jönni. Mirám Te nagyon Vigyázz magadra!

    VálaszTörlés
  2. Már elmúlt minden, Wildfell, bár mély nyomot hagyott minden londoner-ben. Kicsit tartok attól, hogy hosszabb távon is lesznek következmények, főleg ami az enyhe bevándorlási politikát illeti. Remélem, Te bizton kijutsz ide! :)

    VálaszTörlés